Cada revolució tecnològica demana la seva lluita social

març 25th, 2015 by genisroca

A4B-Logo-470x348Apps4Bcn és una interessant iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per tal que els seus ciutadans i visitants descobreixin aplicacions mòbils que els ajudin a viure millor la ciutat. Sota la tutel·la de l’empresa Dotopen, es presenten ordenades en diferents categories (salut, música, cultura, menjar…) i també es poden ordenar a partir de la valoració que han rebut. Un intent més que lloable de desintermediació, ja que les botigues d’Apple o Android s’ordenen amb altres criteris, i una ciutat i la seva ciutadania mereixen tenir color propi.

L’equip d’Apps4Bcn manté un blog on van comentant l’actualitat mobile de la ciutat, i en aquest context cada mes entrevisten algun expert, privilegi amb el que m’han honrat aquest mes de març. Reprodueixo tot seguit l’entrevista, l’original de la qual està disponible en aquest enllaç.

 

Quin valor afegit aporta la teva formació com arqueòleg a l’hora d’acompanyar les empreses en la seva transformació digital?

L’evolució humana està marcada per l’aparició de tecnologies que modifiquen la nostra manera de produïr o de transmetre coneixement. L’arqueòleg no està interessat en l’eina, sino en el seu impacte en les maneres d’organitzar l’espai, el treball, les relacions, la cultura, l’aprenentatge… No hi ha cap dubte en que ens trobem en un d’aquests moments de canvi associat a una tecnologia ben potent, i la mirada de l’arqueòleg ajuda a prendre perspectiva i no caure en el parany de l’anàlisi només en base a la darrera novetat o el darrer gadget. Canvia la manera de relacionar-nos, canvia la manera com construim autoritat, identitat o propietat, canvien els models de negoci. És apassionant.

 

En quins sectors està costant més la digitalització? ¿Las empresas son conscientes de que deben asumir este reto?

Ara en diem digitalització, però abans en deiem informatització. I sí, totes les empreses són ben conscients que informatitzar els processos els permet no només escalar i optimitzar, sino fins i tot repensar els seus serveis i productes. Ara bé, el major o menor èmfasi en aquesta digitalització acostuma a ser conseqüència directe d’una necessitat. Als que les coses els van molt bé els costa més canviar, mentre que els que tenen problemes estan més motivats per a explorar noves solucions. Però bàsicament, el muscle de la innovació és la necessitat. Hi ha qui ha posat l’accent en digitalitzar els seus processos interns (comptabilitat, gestió d’equips i persones, gestió de stocks, gestió de proveïdors…) i hi ha qui ja ha fet el salt cap a la digitalització dels punts de contacte amb el seu client (més evident en empreses de serveis que no pas en empreses de producte). I els més avançats ja estan proposant nous serveis i productes i fins i tot nous models de negoci. El que sembla força innegable és que la digitalització és un camí tant ineludible com ho va ser l’ús de l’electricitat. Ara en certs sectors una major o menor digitalització encara és una avantatge competitiva, però ben aviat serà una condició d’obligat compliment si és vol ser competitiu.

 

Com a expert en economia digital, com penses que està contribuint la indústria de les aplicacions a aquest canvi de paradigma?

La indústria de les aplicacions és la nova indústria del software. Abans els ordinadors ocupaven una habitació i feien servir programes informàtics ben complexos. Quan els ordinadors es varen fer més petits i només ocupaven una taula el software també es va fer més lleuger, i va aparèixer l’ofimàtica. I ara que els ordinadors s’han fet encara més petits i ja ens caben a la butxaca, el software també s’ha fet encara més lleuger i en diem apps. Els ordinadors mòbils (un smartphone no és un telèfon mòbil, sinó un ordinador mòbil) es fan servir en temps real davant de qualsevol tipus de situació (una acció concreta en un moment concret davant una situació concreta), i això es resol millor amb un programa concret que no pas amb un gran paquet integrat. La nova arquitectura del software és modular, i en diem apps. Enlloc d’un paquet integrat que ho vol resoldre tot (com abans) ara cadascú tria els mòduls que necessita (les apps) i es configura el seu propi ordinador (el seu smartphone).

 

Des del punt de vista d’un negoci, quines són les qualitats més valuoses d’una app?

La qualitat més valuosa, i més perillosa, és que és un software que fem servir en un context determinat, i que aquesta informació de context es pot registrar. En un lloc concret, en un moment concret. El context en que fem servir les coses és un nou flux de dades que s’incorpora al disseny dels serveis. I a més a més, ara sí, aquesta informàtica ens identifica de manera unívoca. Abans amb els ordinadors personals podies tenir el dubte de qui estava al darrera del teclat i la pantalla: si el pare, la mare o el fill. Però ara no hi ha cap dubte: cada membre de la familia té el seu propi ordinador, i per tant els fluxos de dades que es generen són identificats i contextualitzats. Hi ha un munt d’apps que basen la seva proposta de valor en aquestes variables, però encara n’hi ha moltes que es limiten a adaptar un contingut a la mida de la pantalla del mòbil, sense oferir cap millora a partir d’aquestes variables.

 

T’atreveixes a fer una previsió sobre l’ús de les apps d’aquí a 5 anys?

Cada revolució tecnològica demana una lluita social. L’arribada del vapor i del motor d’explosió va donar peu a la revolució industrial, al desenvolupament de les fàbriques i una cultura del treball tant explotadora que va fer necessari l’aparició del moviment sindical. En aquell moment, algú es va tenir que arriscar a lluitar contra una situació, en aquest cas en defensa dels drets dels treballadors. Ara estem en un moment similar: la digitalització genera tants fluxos de dades personals que la nostra privacitat, la nostra intimitat, està clarament en risc. I ben segur que caldrà una lluita social en defensa de la nostra privacitat. Quines empreses tenen quines dades meves?, què en fan?, quins drets tinc?, i quins drets tenen elles?. Caldrà barallar-se. I fort. Les apps i els mòbils són el sistema més poderós de generació de dades personals que mai ha existit, i caldrà posar-lo sota control. Ja tenim exemples d’aquesta nova lluita social, com ara el famós cas Snowden.

 


0 Responses to “Cada revolució tecnològica demana la seva lluita social”

Feed for this Entry Trackback Address
  1. No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *