“Prohibir el P2P és com prohibir les carreteres perque es condueix massa ràpid”

maig 23rd, 2009 by genisroca

ABCAquest diumenge, 24 de maig de 2009, la Asociación de Internautas ha convocat una manifestació a Madrid a les portes del Ministerio de Cultura en reivindicació dels drets civils, la universalitat i la neutralitat de la xarxa. El passat 15 de novembre vaig tenir ocasió de participar a Evento Blog España precisament per tractar sobre la neutralitat a la xarxa, i potser per això Bárbara Yuste em va convidar a una conversa que ha estat publicada a l’ABC i que reprodueixo (i tradueixo) amb el seu permís:

-¿Exactament, a què fa referència aquest concepte?

-Si parlem per a tot el públic i no baixem a nivells tècnics, la neutralitat a la xarxa fa referència a que l’operador que et dona accés a Internet pugui ser part interesada i no neutra, de manera que pugui intermediar aquest accés sota interessos no coneguts. O dit d’una altra manera, el proveïdor d’Internet veu el tipus de paquets que passen pel teu tràfic i pot prendre decisions unilaterals en funció d’això.

Si l’operador detecta que dins el teu tràfic de xarxa hi ha molts paquets de veu perque fas servir Skype, pot interpretar que això va en contra del seu negoci i pot decidir que els paquets de veu et vagin més lents. Què passaria si, per exemple Vocento, Google o Yahoo! decidissin pagar a l’operador per tal que els seus paquets de tràfic anessin més ràpidament que els de la seva competència?, o què passaria si Google anés més ràpid perque el temps de resposta de Yahoo! ha estat penalitzat per l’operador?. En resum, l’operador de telefonia pot estar afectant la qualitat del tràfic, en funció dels seus propis criteris i en defensa dels seus interessos que desconeixem.

-Ara tothom defensa la bandera de la neutralitat. Quina és la raò?

-La majoria de la gent que té contractat un accés a Internet (a casa o al mòbil) no ha trobat en falta una clàusula de garantia de neutralitat al seu contracte. I quan parles d’això el 85%, per no dir el 95%, de la gent et diu que no ho sabia i que ni tant sols s’imaginava que el tràfic pogués estar intervingut per certs interessos.

-Sí però, qué ha fet que ara s’obri aquest debat si fins fa ben poc ningú en parlava?

-Doncs l’existència de certes lleis com la que s’ha aprovat darrerament a França, on s’estableix que «si t’empaito fent descàrregues et tallo el tràfic de internet…» I quan ens diuen això és quan ens fem algunes preguntes, com saben que faig descàrregues? i efectivament, ho saben perque analitzen el teu tràfic i, en funció d’això, prenen decisions. Ha passat que quan han volgut legislar s’els ha vist el llautò. I fins aquí estic content perque si més no s’ha destapat l’assumpte.

-Efectivament, perè en el cas espanyol, què ha vist la comunitat internauta per pensar que es vagi a legislar en el mateix sentit que a França?

Bé, va haver-hi una gran mobilització contra l’anterior ministre de cultura perque estava en contra del «peer to peer» alegant que es feia servir per usos fraudulents. Molia volia abolir aquesta tecnologia i per fer-ho s’havia d’intervenir en la neutralitat de la xarxa. El «peer to peer» no és ilegal, és una tècnica informàtica per a l’intercanvi de fitxers entre ordinadors. Accepto que poden haver-hi certs usos no legals, però la tècnica és neutra. De fet, s’utilitza per a projectes d’investigació científica. Per tant, voler abolir una tecnologia que es fa servir per a investigacions sobre el càncer perque hi ha gent que la fa servir malament és com si aboleixen les carreteres perque hi ha conductors que condueixen massa ràpid.

-Així doncs, com es poden perseguir aquests usos delictius?

Dues coses. Sempre ha estat necessari que s’ha comès un delicte. Però l’existència de paquets P2P no està demostrant cap delicte, perque es poden fer servir per intercanviar coses amb amics… per tant, no em castiguis. El problema ésta en una altra banda. L’anàlisi que es faci del tràfic s’ha de traslladar al servidor que ho gestiona i després revisar quins fitxers té o deixa de tenir l’usuari. Però jo com a ciutadà exigeixo que l’operador em garanteixi la neutralitat de la xarxa. Em preocupa que un tercer, en defensa d’interessos desconeguts, estigui monitoritzant els meus paquets, doncs per aquesta regla de tres podrien escoltar les meves converses telefòniques no fos cosa que estigués pensant en cometre un delicte. Exigeixo, perque és un dret ciutadà, que s’em garanteixi la neutralitat.

-Quina fòrmula proposes per al control d’aquests usos?

Al Evento Blog de Sevilla varem fer una proposta en el sentit de que l’operadora de telefonia garanteixi per contracte al client la neutralitat de la xarxa. Com el Govern no me la pot donar, perque està amb les seves coses, ha de ser la companyia amb la que jo contracti l’ADSL la que haurà d’incloure al meu contracte una clàusula amb aquesta garantia. Fins i tot acceptaria que les empreses tinguessin dues tarifes, la neutral i l’altra, i que jo pogués triar la que més em convingui.

-La Asociación de Internautas està liderant una campanya en pro de la neutralitat de la xarxa, amb un manifest, que ha donat lloc a la convocatòria d’una manifestació aquest diumenge, què n’opines?

-Estic a favor dels punts del manifest i crec que les mobilitzacions populars serveixen per a sensibilitzar i fer prendre consciència de que existeix un problema. En aquest cas, es tracta d’una manifestacio de les bones, doncs no perjudica a ningú, ningú es queda sense serveis. Només pretèn donar a conèixer una situació que la societat, en general, desconeix. Mirar d’aconseguir l’atenció dels mitjans i fer arribar el missatge d’alerta a la societat em sembla perfecte. És veritat que en aquesta convocatòria es barrejaran diferents banderes, la de la neutralitat, la del copyright, les descàrregues… I per tant, es barregen problemes que tenen diferents solucions. En el cas de la neutralitat de la xarxa crec que és un dret ciutadà. Altra cosa és el problema de les descàrregues i els drets d’autor. Aquí estem davant un model de negoci que ha caducat.

-En l’àmbit polític, el Partido Popular darrerament s’ha mostrat sensible amb la neutralitat a la xarxa i altres reivindicacions dels internautes. El Govern, del PSOE, sembla que no. Seria possible un acord entre tots dos partits?

-Per no caure en partidismes et diré: què estan fent els dos grans partits, i els altres, des dels seus espais de poder?. Per exemple, no entenc que un contingut generat amb diners públics no sigui Creative Commons. Si un ajuntament publica un llibre sobre la història del poble ha de ser Creative Commons i que en pugui gaudir la comunitat. Per tant, si el PP ara defensa aquesta posició (la neutralitat), vull veure que fan servir aquesta mena de llicències per als documents públics d’allà on governa.

-Clar, fins i tot els dos partits podrien arribar a un pacte d’Estat en aquesta questió com en altres que es reclamen des de la ciutadania.

-Sí, sí. Però això és una guerra de guerrilles. Per exemple, a l’Administració catalana, la Conselleria de Justicia genera els continguts en CC, però en canvi, d’altres no. Cal demistrar amb fets que es defensa de veritat la neutralitat de la xarxa. Perquè les sentències judicials no es generen sota llicència de Creative Commons?


1 Response to ““Prohibir el P2P és com prohibir les carreteres perque es condueix massa ràpid””

Feed for this Entry Trackback Address
 1. 1

  Pau Jané

  Benvolgut Genís,
  Enhorabona i ànims en la tasca de lluitar per aconseguir que la neutralitat de xarxa sigui quelcom guarantit.
  Crec que és un dels aspectes més importants a defensar per construir una Internet que transformi (per bé) el mon.
  No obstant, tinc una sensació, no sé si ho veus igual, que el debat sobre neutralitat de xarxa es centra massa en el tema p2p i n’obvia d’altres, no sé si pel tema de que és una preocupació a curt plaç per molts internautes, i per aquesta bejenada que impulsen a França, i per l’actitut del Govern del’Estat que han demostrat en l’affaire Sinde.
  En aquesta entrevista tú ja mostres la visió més global de la neutralitat, i això és bo (malgrat que el titular que trien, com sempre, va cap a la part més populista).
  Però l’amenaça de la (manca de) neutralitat és ferma i, en el cas de l’Internet mòbil, quelcom més que una amenaça. És una indignant realitat, probablement culpable (entre altres factors) de l’escàs desenvolupament de l’Internet mòbil, i no se n’està parlant gens.
  T’adjunto un enllaç a unes condicion generals de Tarifa Plana de Vodafone, on podràs llegir “Dado el carácter ilimitado de la tarifa y para asegurar la calidad del servicio a todos los clientes, Vodafone se reserva el derecho a reducir la velocidad de navegación por el punto de conexión de Internet a 64Kbps una vez superados los 150 MB por mes y cliente en dicho punto de conexión. Esta reducción no afecta a Vodafone live! ni a las aplicaciones comercializadas por Vodafone”. És a dir, clarament afavoreixen els bits intercanviats amb qui s’allotgi al seu portal: http://www.live.vodafone.es/includes/descubre/popup/legal.jsp i penalitzen qui tingui un portal propi.
  Suposo, però tú potser ho saps millor, que no deu ser il·legal, però sí socialment denunciable. Qué en penses?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *